Et dypt pust
Vi har nok alle kjent på hvordan enkelte situasjoner endrer pusten vår.
Kanskje der vi står foran 30 personer for å holde en tale, går på vårt første jobbintervju, eller finner oss i en frustrerende situasjon hvor sinnet kommer frem.
Pusten blir kortere. Kanskje nesten helt borte. Eller kommer i rykk og napp, med ujevne mellomrom.
I andre situasjoner, oppleves det helt motsatt. Der vi nyter en kaffekopp på en stille søndagsmorgen, eller tar et lettelsessukk etter en spennende fotballkamp, idrettsløp, eller er endelig ferdig med det prosjektet på jobb/skole som skulle leveres inn kl 9.00.
Magen og brystet slapper av, pusten glir lettere og lengre inn. Og slippes kanskje ut igjennom munnen. Ahhh...
Dette skjønte yogiene for flere tusen år siden. Hodet vårt påvirker pusten. Og de forstod også at det motsatte er sant:
Akkurat på samme måten som at ulike situasjoner/sinnstemninger kan påvirke pusten, så kan måten vi puster på - påvirke sinnstemningen vår.
Ved å trekke dype pust, kan vi rett og slett føle oss roligere. Senke pulsen og berolige nervesysemet.
Dette er ganske fantastisk å tenke på. Vi er ikke et offer for situasjonene rundt oss, men kan igjennom ulike teknikker og metoder lære oss å respondere på en måte som er mer hensiktsmessig i det lange løp.
I dagens samfunn hvor vi føler vi alltid må være "på", alltid i beredskap, har det blitt ekstra viktig å lære seg metoder for å slappe av. Der kommer gjerne yoga inn. Der kommer pusten inn.
For yoga handler i all hovedsak om pusten. Det er der vi starter. Og der vi holder fokuset. Selv om vi legger på ulike bevegelser og posisjoner, enten det er Hunden (adho mukha svanasana) eller Hodestående (sirsasana) så har vi samme fokus. Pust! Legg merke til pusten. Hold den jevn.
Effektene er umiddelbare. Vi føler oss mer sentrert. Rolig. En sinnstemning som hele tiden ligger (bokstavlig talt) rett under nesa på oss.
Er du klar for å kjenne litt på effektene? Legg deg ned, og gjennomfør fulle dype yogipust, og se hvordan du føler deg etterpå.
Finn en komfortabel posisjon, enten sittende eller liggende. Dersom du synes det er utfordrende å puste dypt, kan det være hensiktsmessig å legge seg ned.
Legg en hånd på magen, og en hånd øverst på brystkassa, nesten mot kragebeinet. Prøv å la albuene hvile i gulvet om mulig, eller legg noen puter under albuene.
Legg merke til pusten. Uten å endre på den. Uten å analysere. Bare kjenn at den er der.
Trekk pusten nedi magen, slik at du kjenner at magen løfter seg litt opp. Fortsett videre opp til brystkassen, kjenn at de nederste ribbebeina løfter seg til siden, og fyll helt opp til kragebeinet (øverste del av lungene).
På utpusten, slipp all lufta ut igjennom nesa eller munnen, og trekk magen til sist helt inn mot ryggen slik at du presser siste rest av luft ut.
Fortsett punkt 4 og 5, i 8-10 runder.
I følge yoga-tradisjonen, inneholder pusten noe som kalles prana. Livsenergi. Noe som går forbi det som kalles oksygen. I Kina kalles det for Chi. I Japan for Ki. En subtil energi, som først og fremt må kjennes og føles. Helsen blir basert på hvorvidt Prana flyter fritt i kroppen og er balansert.
Ønsker du mer vitenskapelig grunnlag bak pusten, kan det være greit å vite at det er sterke forskningsbaserte bevis på at pusten og hjernen er koblet sammen. Å fokusere på- og regulere pusten styrker nettverkene i hjernen og hjelper med konsentrasjonen, og økt oksygen i kroppen kan hjelpe med å styrke immunforsvaret, roe nervesystemet, og gi deg mer energi.
Umiddelbar virking, som alle kan gjøre. Når som helst. Enklere blir det ikke.
Vil du lære mer om pusten, kan det være lurt å melde deg på et nybegynnerkurs, nye kurs starter i uke 43.
Private klasser er også en fin anledning til å gå dypere inn i pusteteknikker og pustens virkninger på kropp og sinn. Les mer her.