top of page

Every breath you take...

Pusten går, fra vi ankommer vår verdslige eksistens, til vi tar vårt siste åndedrett og takker for oss.

Uten å få særlig oppmerksomhet.

Med mindre vi går i oppoverbakke med tung bør da, eller vi får åndenød av umåtelig nydelighet. Eller om vi tilfeldigvis skal føde et barn til verden. Eller om vi må sitte muse muse stille og gjemme oss for noe skikkelig skummelt. Eller i det øyeblikket vi merket at snorkeldykket ble litt for dypt.

Da merkes pusten – det er helt sikkert!

1000 ganger i timen Sånn rundt regnet, skjer det. Diafragma – muskelen mellom hulrommet der du har lungene dine og hulrommet der du har innvollene dine – trekker seg sammen nedover og skaper et vakuum som drar luften inn i lungene våre, og fyller blodstrømmen med liv-givende oksygen. Så slapper den av og slipper CO2 og annen elendighet ut. Og alt dette, helt umerkelig, uten at du trenger å gjøre noe som helst.

Ånden og Ånden Pustens fysiologi er for såvidt grei. Men språket vårt reflekterer en innsikt i noe dypere. Et hint om magi og mirakler. Om at pust handler om mer enn utveksling av gasser. I skapelsen kviknet menneskeformen til liv etter en kjapp pust opp i nesen fra de høyere makter. Vi fikk Ånden – livskraften – eller Spiritus, som det heter på latin. Siden da har vi RE-spirert. Vi blir IN-spirert, får ånden over oss. Holder pusten i spenning og puster lettet ut. Mikke og alle vennene hans ble Animert – av gresk og latin; vind, pust, sjel - av Disney.

Pustens ærlighet Mett og god etter siste servering fra sin helt private ambulerende gourmetrestaurant sover babyen trygt i vuggen sin. Nesten helt urørlig, kun magen hever og senker seg langsomt og taktfast. En dør smeller, babyen våkner brått. Skrikene – og åndedrettene - er korte, raske. Brystkassen til den lille hever og senker seg i rekordfart. Hele den lille kroppen er i alarmberedskap. At ord for pust, livskraft og sjel ofte har samme opprinnelse er ikke tilfeldig. Måten du puster på avslører din innerste tilstand.

Så sjekk deg selv; Ligg eller sitt med rett rygg, legg en hånd på magen og en hånd på brystkassen og vent på neste pust. Hva beveger seg først – magen eller brystkassen?

Rett eller galt Så lenge du puster gjør du mer rett enn galt. Men i livets karusell får vi av og til en på trynet, vi sliter og stresser. Mister kjære og nære. Gjør feil og opplever urett. Drømmer og blir skuffet. Krisen reflekteres i pusten. Pusten er linken mellom kropp og sinn, og reguleres instinktivt i forhold til trusselbildet. Slik trigges en rekke andre prosesser. Kroppen rigger kropp og sinn til maksimal krisehåndtering. Vi super inn luft. Gassen går helt i bånn, motoren går i hundre. Stresspusten tar over for den trygge gode babypusten. Kort og rask i brystet, gjerne inn og ut av munnen.

Frisk Pust Nesten alle sykdomstilstander er knyttet til stress i en eller annen form. Gassen i bånn skaper slitasje, og alt fra energinivå, hukommelse, fordøyelse, konsentrasjon, blodtrykk, muskelspenninger og ryggvondt, til søvnkvalitet og potens påvirkes. Den fremste stressregulatoren er pusten. Mye stress oppstår og opprettholdes av fri fantasi og i en selvforsterkende loop påvirker stresstanker, følelser og pusten hverandre. Vi blir fanget i kronisk stress. Her er de gode nyhetene; Av alle de automatiske prosessene i kroppen er pusten den eneste vi kan ta bevisst kontroll over. Så har du åndenød i stresskarusellen er det håp. Du kan puste deg frisk.

På YamYoga øver vi sommer som vinter på pusten som fremmer helse og gir ro, velkommen anytime :)

Enjoy the Summer Breeze

Koker det i hodet og kroppen er vond kan du gjøre dette: Bare lukk øynene og pust varsomt inn og ut av nesen. Fyll magen som en ballong La sinnet hvile i den myke rytmen. Sitt slik i ett, fem eller mange flere minutter, la tankestrømmen svinne og kjenn skuldrene senke seg.

Denne artikkelen finner du også i Bymagasinet, i vår faste spalte om yoga og mindfulness :)

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Snapchat - Black Circle
bottom of page