top of page

Meditasjon på 5 ulike måter - finn metoden som passer best for deg

Den viktigste delen av yoga-praksisen min, er meditasjon.

Yoga kan være så mye mer enn posisjoner, og de siste par årene har jeg begynt å dykke dypere inn i de andre delene av yoga, og kombinerer dette med den fysiske praksisen. Effekten av meditasjon er ganske så umiddelbar, hodet mitt føles klarere, og det er en utrolig fin måte å bli litt bedre kjent med meg selv og tankemønstrene jeg har. Det har vist seg at det er som regel de samme tankene som går opp igjen og opp igjen, på repeat :)

I den eldste yoga-boken, Yoga Sutras, er meditasjon nevnt som det syvende leddet av et 8-ledds system, og meditasjon blir derfor ansett som en viktig del av yoga.

Det er mange måter å tilnærme seg den sinns-stemningen som vi kaller meditasjon. Og etter å ha lært av noen fantastisk flinke lærere de siste årene, og etter å ha vært noen måneder i India, har jeg funnet de teknikkene som fungerer for meg. Hvis du er nyskjerrig på meditasjon er det viktig at du prøver ut ulike metoder og teknikker, og ulike lærere - både personlig og eventuelt på internett. Det finnes nå mange apper og instruks-videoer på nett, i sammenheng med at meditasjon har blitt mer populært og normalisert.

Nedenfor finner du 5 ulike måter å meditere på, som du kan prøve hjemme :)

Men hva er meditasjon?

Det viktigste du bør vite, er at den sinns-tilstanden vi kaller meditasjon, ikke er noe du kan "gjøre" eller "skru på". Det er noe som oppstår, av seg selv, uten makt eller vilje. Alle har på et eller annet tidspunkt opplevd denne sinntilstanden, der du føler på en indre ro, og tankene plutselig stilner, men det er ikke noe som skjer ofte. Vanligvis er hodet vårt fullt av tanker. Derfor trenger vi å praktisere, øve, og lage rom for at denne sinnstilstanden kan oppstå.

Å ha en meditasjons-praksis betyr ikke at du sitter stille uten at noen tanker kommer. Vanligvis er der hele tiden tanker som kommer og går. Noen ganger mange, noen ganger litt færre. Du praktiserer likevel. Og jo oftere du praktiserer, desto lettere blir det. Du begynner også se hvor like mange av tankene dine er, og du lærer etterhvert å ikke legge så mye vekt i dem. De forsvinner etter hvert uansett :)

For meg var det en stor lettelse å lære at jeg ikke er tankene mine. Jeg er den som observerer dem. Og dette er en stor grunn til at jeg fortsetter med denne praksisen.

1. Mantra-meditasjon

Dette kan være en fin introduksjon til meditasjon, og var en av de første teknikkene jeg lærte. Når jeg var i India opplevde jeg at dette var den "vanligste" meditasjon-teknikken folk lærte, og vi gjorde dette mye i tiden min på ashramet, og på yoga-lærerutdanningen.

Finn en behagelig sittende posisjon (på en stol eller på gulvet oppå et teppe eller en pute). La ryggraden være lang og nøytral. Kjenn at du slapper av, men at du likevel er våken og oppmerksom. Lukk øynene og la pusten din være naturlig. Begynn å legg merke til hvordan pusten går inn og ut igjennom nesen. Sammen med pusten kan du si et ord eller et mantra i hodet, og la det gå i takt med pusten. Jeg liker godt ordene "So Ham". "So" på innpust, og "ham" på utpust. Dette er sanskrit, og betyr "jeg er det" / "I am that". Jeg er den som observerer.

Fokuser sinnet ditt på ordene, og når tankene begynner å fly avsted - hent deg tilbake til ordet. Gang på gang.

2. Meditasjion med stearinlys

Som navnet tilsier, er dette en form for meditasjon der du sitter med øynene åpne, og fokuserer på et stearinlys foran deg. For noen vil dette være en lettere måte å meditere på, enn å bruke et ord/mantra.

Tenn et lys, og finn en behagelig sittende posisjon foran lyset. La ryggraden være lang og nøytral. Kjenn at du slapper av, men at du likevel er våken og oppmerksom. La øynene være åpne og fokuser blikket mot lyset. Pass på at det ikke er noe som kan forstyrre oppmerksomheten din, rundt deg.

3. Gående meditasjon

Dersom du synes det er vanskelig å sitte stille og meditere, kan en gående meditasjon være bedre for deg. Dette gjorde jeg en gang i uken på ashramet i India, og jeg elsket det.

Før du begynner å gå, bli oppmerksom på hele kroppen din. Nøkkelen her er oppmerksom tilstedeværelse. Bli oppmerksom på føttene dine samtidig som du starter å gå, og kjenn på pusten din. Gå i et normalt tempo, og la pusten og bevegelsene være linket sammen. Ingen musikk, og ingen prating.

4. Bevegelses-meditasjon

En stor favoritt hos meg, etter å ha gjort dette på en av yoga-lærerutdannelsene mine. Her er det ikke så mye å lære, du beveger deg på den måten du vil og føler for, så det er heller mye å venne seg av med. Jeg fant fort ut at hodet mitt har veldig mange tanker om hvordan jeg skal bevege meg og hvordan jeg ser ut, og disse tankene ville ikke gi slipp med det første. Men etter en stødig praksis, er dette noe jeg nå gjør ukentlig, og det er utrolig frigjørende.

Nøkkelen her er å gi slipp. Det er ingen regler. Ingenting som er rett eller feil. Skru på litt musikk, og beveg deg. Bruk pusten til å guide kroppen, kjenn etter fra topp til tå, og bruk bevegelsene til å samle sinnet i øyeblikket. Ikke planlegg, bare gjør.

5. "Sitt ned og ti stille"

Min daglige praksis. Dette er min foretrukne måte å meditere på, og hva alt egentlig handler om. Å sette seg ned. Tie stille, og fokusere på pusten. Så enkelt, men ikke alltid lett. Ingen mantra eller bevegelse, bare pusten til å fokusere på.

Finn en behagelig sittende posisjon (på en stol eller på gulvet oppå et teppe eller en pute). La ryggraden være lang og nøytral. Kjenn at du slapper av, men at du likevel er våken og oppmerksom. Lukk øynene og la pusten din være naturlig. Begynn å legg merke til hvordan pusten går inn og ut igjennom nesen.

Fokuser sinnet ditt på ordene, og når tankene begynner å fly avsted - hent deg tilbake til pusten. Gang på gang.

Det finnes utallige teknikker og metoder der ute, så finn det som fungerer best for deg. Mantra, synging, bevegelse, guidet, eller i stillhet. Målet er det samme, å skape rom til å la sinnet stilne. Det kan ikke skje med makt eller vilje - men vil oppstå av seg selv med praksis og tålmodighet. Så enkelt og komplisert på en gang...

Er du nyskjerrig og vil starte med en guidet meditasjon, kan du klikke på linken under og la Uwe guide deg igjennom 5 minutter. Sett deg ned en plass hvor du ikke blir forstyrret, skru på lydfilen, og gi sinnet ditt en liten vårrengjøring ♥

Prøv ut meditasjon i 10 minutter hver dag, og du vil raskt kjenne på de gode effektene dette gir. Både på og av matta ♥

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Snapchat - Black Circle
bottom of page