top of page

Sommertider hey hey - YamYogas spalte i Bymagasinet

I hver utgave av Bymagasinet kan du lese vår faste spalte "Pusterom i hverdagen ". Her snakker vi om ulike tema basert på årstiden, og i den nye utgaven som nå har kommet ut kan du lese om hvordan du kan integrere litt mindfullness i sommerferien - og nyte øyeblikket litt mer. Hele spalten kan du også lese her på bloggen vår.

Stopp opp og legg merke til detaljene og små tingene. Livet foregår NÅ!

Vi er jo nå allerede midt i juni, og sommeren er her, selv om påsken knapt er over. Mai forsvant i helligdager, 17 mai og konfirmasjoner, nydelige solskinnsdager, og forfriskende regnbyger.

Så mye er både gjort og opplevd, men akk så mye, borte på et blunk.

Vi har heldigvis bildene. Selfiene, solnedgangene, bildene av Konfirmanten, Tante Ruth, Skituppen, Kvæfjordkaka, storfamilien og bare noe vi synes så litt stilig ut. Det meste behørig

dokumentert på Insta, Snap, FB.

Men steike kor fort tiden går, og hva gjorde du Sommeren 2013 – hvor mye husker du, egentlig? Og hvor blir tiden av? (Jeg har forsåvidt en teori om at vi sunnmøringer er genetisk velsignet med dårlig hukommelse, vi husker bare fineværs-somrene, resten slettes.....ellers hadde denne kysten vært avfolket....)

Jeg kan ikke si jeg husker så mange konkrete episoder fra «Barndommens Sommer», men lukker jeg øynene kjenner jeg ennå smaken av smeltet krokanis slikket av sjøsalt hud, hellestekte spannere og blåskjell kokt i saltvann. Luktene fra tang og tare, løvetann og varm våt asfalt. Den solbrente søte kløen. Bare føtter i regnvåt sommereng. Duften av varm lyng.

Og følelsen av uendelighet....

Men siden har noe skjedd, med tiden, og med minnene. Med hastigheten. Tiden flyr. Det er alltid noe som skal rekkes, og minnene ligger på C:, F: eller www.

Husk å lek! Da sitter latter og livsglede løst.

E=MC2

Einstein tenkte mye på det med tid. Om tid, og om rom, og fant ut at det hele nok var relativt. Uten å tenke på oss hodepine kan vi nikke gjenkjennende til Einstein. Alle har vi følt det. At tid er et relativt begrep, også når vi går fra det fysiske begrepsverdenen inn i det virkelige liv.

Minuttene blir ikke lengre og lengre når klokken er fem over og daten ikke er kommet ennå. Ei heller kortere i de hete omfavnelsene bakenfortid og rom, mellom ankomst og avskjed. Det bare oppleves slik.

Sommertid – Som MER Tid

Du lever på tilmålt tid. Sommeren er lang, men ikke evig. Kan du på noe vis påvirke tiden? Forlenge de dyrebare tilmålte sommerukene? Få mer tid til å nyte, oppleve, utforske? Få mer tid sammen med venner, familie, kjære gamle og spennende nye kjente?

Svaret min venn, er at det kan du – relativt sett!

Tidsmaskinen

I følge forskning fra Harvard University er du et annet sted enn her og nå litt under 50% av tiden din. Bokstavelig talt bortreist i hodet. Fortapt i automatiserte tanker om noe som har hendt, eller kanskje kommer til å skje. En kakofoni av fantasier, minner, scenarier. Viktig for artens overlevelse i evolusjonen, men du er altså ikke tilstede i virkeligheten. Når så restkapasiteten går til å dokumentere og publisere de herlige feriedagene, er det ikke rart det sitter lite igjen i minnebanken.

«A human mind is a wandering

mind, and a wandering mind is

an unhappy mind»

- Killingsworth and Gilbert, Harvard University

Oppmerksomheten og Øyeblikket

Tiden går, den er dyrebar og du kan aldri ta den tilbake. Barndomstiden, babytiden, kjærestetiden, ferietiden.

Vær våken på hvor du hviler oppmerksomheten din. Livet foregår NÅ – i dette øyeblikket. Ikke i går eller en gang i fremtiden. Ingen vet hva morgendagen bringer. Alt er forgjengelig! Så STOPP opp innimellom, KNIP deg selv i armen, PUST dypt og åpne saneapparatet ditt på vidt gap. Legg merke til ansiktene, omgivelsene. LYTT, SE, SMAK. LUKT. BERØR!

Dvel i det som er – akkurat NÅ.

Ta en teknopause, logg av fra jobbmailen.

Stopp tidsmaskinen:

 • Sorry to say; Du er IKKE unnværlig! Er du på jobb i hodet har du ikke ferie. Det er en grunn til at ferie er lovpålagt, så vær lovlydig. MÅ du så må du, men vær tydelig på når og hvor lenge du er tilgjengelig. Og du; de klarer seg faktisk en hel uke uten deg. Skal vi vedde?

 • Kommuniser dine egne forventninger og lytt til andres. Prøv noe nytt! Dropp Kjepphestene. Slapp av, unn deg selv og de andre å skeie litt ut, nyt det til det fulle.

 • Bli enige om å ha Teknopause! I hverdagen er vi på’an 24/7. Ha mobil/PC-fri time/halvdag/heldag/helg/ferie. Premie til den som klarer det lengst!

 • Kjærlighet og oppmerksomhet henger nært sammen. Vær oppmerksom og tilstede med de du er glad i, vis det tydelig. For dem ER du nemlig uunnværlig.

 • Less is more! Let etter krabber under steiner i fjæra, spill, tøys og le, lag mat sammen. Hold rundt hverandre. Get Dirty. Lek, hopp og sprett. Vær fysisk, uansett voksen eller barn. Tør å være klumsete, falle, bomme på målskiva. Da sitter latter og livsglede løst! Og når du er midt oppi det; si til deg selv: Dette skal jeg huske!

 • Stimuler til de gode samtalene - sjekk makeBIGtalk.com for inspirasjon.

 • For all del; dokumentér! Film, ta bilder, men pass på at du ikke vier kameraet og sosiale medier mer oppmerksomhet enn opplevelsen og de du er med.

 • Stopp! Lukk øynene og samle deg om pusten. Tell ti dype åndedrett. Se rundt deg.

 • Les en bok. Gjør ingenting, vær stille.

Ha en uendelig sommer!

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle
 • Snapchat - Black Circle
bottom of page