top of page

The attitude of Gratitude – Takknemlighet i livet

Idag torsdag er det Thanksgiving i USA - en fin dag for refleksjoner rundt takknemlighet synes jeg. Opprinnelig er dette en stor takkefest for høstens avlinger og livets gaver. Familier kommer sammen, samles rundt festmåltid og feirer i glede og takknemlighet. Tilsvarende feiringer finnes i de aller fleste kulturer. I den kristne tradisjonen har man for eksempel Mikkelsmesse 29. september, og sør i India feirer de Makar Sankranti eller Pongal i midten av januar.

Forventningens forbannelse

Vi mennesker har ofte en tendens til å legge mer merke til det som går galt, det vi ikke får til og når det ikke går som vi har planlagt. Vi er fulle av forventninger til hva vi og andre skal gjøre og klare, og ender ofte opp med å bli skuffet, frustrert og lei oss når det ikke blir som vi hadde tenkt. Når vi begrenser oss til mest å legge merke til skuffelsene, kan vi fort bli blinde (ihvertfall svaksynte) for alle de uendelige gavene og velsignelsene vi har i livet.

Hva er takknemlighet?

Helt enkelt kan vi si at vi føler takknemlighet når vi får noe av noen, en gave i en eller annen form – eller når noen gjør noe for oss. Det er noe vi blir “skyldig” på en måte. Dypere sett handler det vel egentlig om å flytte oppmerksomheten fra en selvsentrert, navlebeskuende synsvinkel, med alle tilhørende krav og forventninger, til det å se at vi er en del av noe mye større – og at livet vårt akkurat nå – er et resultat av mange, mange andre menneskers gode intensjoner, drømmer og hardt arbeid, vær og vind, kjemiske reaksjoner, og tilfeldigheter… Vi er en del av et hele og alt henger sammen.

Når vi er oppmerksomme på dette – kan vi kanskje kjenne på dypere følelser av glede og takknemlighet.

Det betyr ikke at vi skal fornekte at det finnes utfordringer og vanskeligheter i livet, vårt eget og andres, men ved å skifte perspektiv, står vi kanskje litt bedre rustet til å håndtere disse. Kanskje vil vi også se at i den store sammenhengen blir noen problemer ikke så voldsomme tross alt... Selvfølgelig er det enklest å se alle livets gaver når vi har det bra. Det blir imidlertid enda viktigere å øve på takknemlighet når livet ikke går på skinner.

En øvelse er å anerkjenne en vanskelig situasjon, og samtidig være oppmerksom på noe som er bra. Si til oss selv “ dette er forferdelig vanskelig, OG jeg er takknemlig for…“. Det kan være noe i selve situasjonen, eller noe helt annet! :)

Resultater fra forskningstudier tyder på at å kultivere takknemlighet gjør at vi blir lykkeligere, noe som igjen fører til bedre helse. Les mer om det her.

"I woke up. I have clothes to wear. I have running water. I have food to eat. Life is good. I am thankful."

I yogafilosofien snakker vi om Santosha – Contentment. Å være fornøyd med det vi har – som en av de moralske levereglene, og en vei til glede, harmoni og balanse i livet.

La hver dag være Thanksgiving

  • Lag en Takknemlighetsbok der du skriver ned alt du har å være takknemlig for i livet – og bruk den gjerne til punktene under.

  • Begynn dagen din med takknemlighet. Sett av 5 minutt hver morgen – gjerne sammen med morgenkaffen, eller sitronteen (finn oppskriften vår her) – og tenk over hva du har å være takknemlig for idag. La det bli et lite daglig rituale – og begynn gjerne enkelt; vær takknemlig for koppen som varmer hendene dine, den nydelige lukta av kaffen/teen, de som har utført alt det arbeidet som skulle til for at du kan nyte denne koppen med varm drikke akkurat nå…

  • Avslutt hver dag med å sende noen takknemlige tanker til de mange som har gjort at du er den du er og har det livet du har akkurat nå; familie, søsken, venner, lærere, arbeidsgivere, kolleger, også de som har utfordret deg på din vei. Alle som har gitt deg mat, hvile, utdanning. Reflekter også over alle de “usynlige” hjelperne, de du ikke kjenner som gjør hverdagene dine enklere; de som henter bosset, måker veiene for snø, fyller på melk og brød i butikken, kjører bussen, vasker kontoret, er standby på legevakta……

  • Legg merke til alt du har i livet som du tar for gitt! Gå gjennom en vanlig dag og reflekter over dette.

  • Når du står i en vanskelig situasjon, øv på å si; “dette er vanskelig OG jeg er takknemlig for …"

  • Skriv et Takkekort til noen du vil takke.

  • Avslutt hver Yoga-praksis i stillhet med hendene foran hjertet og bøyd hode. I dyp takknemlighet for alt vi er og alle velsignelsene vi har i livet.

Kom og del YogaGlede og takknemlighet med oss førstkommende lørdag kl 10 – meld deg på her.

Og husk å meld deg på nyhetsbrevet vårt, dersom du ønsker å få nyheter om våre klasser, kurs og eventer fremover :) Registrer deg her.

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Snapchat - Black Circle
bottom of page