top of page

Solhilsner – en fullgod yogapraksis i seg selv!

Dersom du har prøvd Yoga, har du mest sannsynlig også gjort noen solhilsner. I de fleste dynamiske yoga-klasser gjør vi ulike varianter av solhilsen, og det kan derfor være lurt å gjøre seg godt kjent med hva dette er, hvordan de gjøres og hva som er meningen bak – enten du er ny til yoga eller en erfaren yammer :)

En solhilsen består av en fast rekke med asanas (posisjoner), og bevegelser i mellom disse. Det er noe av det første du lærer på dynamiske nybegynnerkurs her på YamYoga. Posisjonene settes sammen til én flytsekvens som kun tar ett minutt eller to å gjøre. Denne gjentas gjerne flere ganger.

Hver bevegelse er koordinert med pusten. Dette gjør at du får god kontakt med kroppen og pusten din, og på denne måten stresser ned, samtidig som du får beveget deg.

Med innpusten strekker eller forlenger vi kroppen, og med utpusten bøyer vi oss gjerne fremover eller gjør kroppen "mindre".

En solhilsen er en helhetlig øvelse med mange fordeler, og de brukes i yoga-klasser med god grunn. Blant annet strekker du på hele kroppen, bøyer ryggraden og kroppen både fremover - som virker beroligende, og bakover - som virker energi-givende. Du bygger styrke i kjernen og resten av kroppen, og i noen posisjoner er hodet lavere enn hjerte (inversjoner) som blant annet bedrer blodsirkulasjonen. Posisjonene er nøye sammensatt.

I alle varianter finnes det modifikasjoner, og det er mulighet for å bruke ekstra støtte og utstyr som for eksempel blokker. På denne måten kan de aller fleste gjøre en solhilsen uten problemer.

Ulike yoga-retninger har ulike varianter av solhilsner. Her på YamYoga praktiserer vi ofte: - Klassisk Solhilsen – YamYoga Style - Surya Namaskar A - fra Ashtanga-systemet - Surya Namaskar B - fra Ashtanga-systemet

Se videoer inkl. instruksjoner under :)

Klassisk Solhilsen – YamYoga Style

Surya Namaskar A - modifisert versjon

Surya Namaskar A

Surya Namaskar B

Navnet kommer av at solen er kilden til livet, og tradisjonelt sett blir solhilsen utført som en hylles til solen enten om morgenen eller kvelden. Ordet Namaskar betyr hilsen og Surya betyr sol :)

Du kan likevel gjøre solhilsner når det måtte passe deg, enten dette er på morgenen, midt på dagen, ettermiddagen eller kvelden.

Solhilsner kan gjerne gjøres for å varme opp i starten av klassen, og forberede kroppen til flere asanas. Alle store muskelgrupper blir tøyd, du åpner opp både i muskler, ledd og bindevev.

På YamYoga bygger også videre på solhilsene. I FLYT- og STYRKE-klassene våre legger vi gjerne til flere posisjoner til lengre flytsekvenser.

Solhilsner er også en fin yoga-praksis i seg selv, ettersom de inneholder både fremoverbøyer, bakoverbøyer, inversjoner og styrkende øvelser. De tar heller ikke lang tid å gjøre, er relativt enkle å lære, og fine å gjøre dersom du har vanskelig for å komme på yoga-posisjoner å gjøre hjemme. Sett av 5-10 minutter og praktiser en rekke med solhilsner hver dag, og du vil fort kjenne effektene ♥

Prøv ut en eller flere solhilsen i høstferien da vel ♥ Du trenger bare 5-10 minutter og kroppen vil nyte godt av effektene som praksisen gir :)

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Snapchat - Black Circle
bottom of page