top of page

Ashtanga Yoga – en tradisjonell Yogapraksis

Som du kanskje vet er Yoga en gammel tradisjon, en tradisjon som har eksistert i ca 3-5000 år.

Yoga har utviklet seg masse i løpet av disse årene, og spredt seg i ulike retninger/stiler verden rundt. Mens den opprinnelige yogafilosofien handlet mer om meditasjon og en helhetlig vei til indre fred og balanse, har yoga i vesten først og fremst utviklet seg til å handle mest om den fysiske delen.

Du finner derfor mange ulike yogastiler dersom du søker opp Yoga på Internett i dag – alt fra de mer aktive, fysiske yogastilene, til rolige og restorative former. Noen stiler er mer tradisjonelle, og noen stiler har blitt mer tilpasset igjennom årene.

En av de mer tradisjonelle Yoga-retningene er Ashtanga Yoga. Denne retningen ble utviklet av K. Pattabhi Jois, en indisk yogalærer, og har holdt seg nokså lik fra midten av 1900-tallet og helt frem til i dag.

(Bilde fra ashtangayogaathens.com)

Jois utviklet serier med Yoga-øvelser som praktiseres fast hver gang, og det er det som kjennetegner Ashtanga Yoga. Rekkefølgen av posisjonene er nøye sammensatt, der hver asana forbereder til den neste. Seriene er basert på Vinyasa-prinsippet, altså at du flyter på pusten og gjør ulike posisjoner og bevegelser sammen med pusten. Seriene inneholder solhilsner, samt stående, sittende og avsluttende øvelser. I tillegg til pust og bevegelse, bruker du bandhas (energilåser) og drishti (fokuserer øynene på ett punkt).

Jois utviklet 3 serier (senere oppdelt i tilsammen 6 serier), som er bygd opp slik at du må kunne mestre første serie før du kan starte på den neste. Dette kan gjerne ta flere år. Målet er ikke å bli ferdig med seriene, men å være i opplevelsen av det som skjer akkurat der du er, og lære seg å godta det.

En av fordelene med Ashtanga Yoga er nettopp at du gjør en fast serie hver gang. Du blir godt kjent med bevegelsene og posisjonene, og kan komme mer i dybden av Yogapraksisen.

Jois døde i 2009, og Ashtanga tradisjonen blir nå videreført av barnebarnet Sharath og barna Saraswathi og Mañju - og deres elever i Mysore og rundt om kring i hele verden.

Ashtanga Yoga er ofte sett på som mer fysisk krevende enn andre yoga-retninger. Likevel kan den tilpasses, slik at alle kan praktisere den. Du starter der du er, med utgangspunktet du har, og bygger på derfra – slik det alltid er i Yoga. Med tillit til systemet og en regelmessig praksis vil du over tid oppleve den kraftfulle effekten denne yogaformen har, både fysisk og mentalt.

For mange er det lettere å legge vekk hodet og tankene, og finne «flyten» i bevegelsene, når du gjør de samme posisjonene hver gang. Du lytter til pusten, og lar kroppen flyte med. Kroppen vet etter hvert hvilke bevegelser som skal gjøres, uten at hodet trenger å tenke så mye på det.

Hverdagen vår er veldig uforutsigbar, og livet vårt går opp og ned. Ashtanga Yoga gir deg noe konstant/fast, igjennom alt det flytende i livet. Du vet alltid hvilke bevegelser du skal gjøre, og hva som fysisk vil skje på yogamatta. Det som skjer inni oss kan variere gang til gang, og Ashtanga Yoga er derfor en fin «måler» til å se hvordan du har det, akkurat i dag.

Hos oss kan du gå på Ashtanga BASIC kurs (for nybegynnere), samt ledet klasser hvor læreren leder deg igjennom mye av første serien.

Vi har også uledet klasser (FriFlyt) som er fin for deg som har erfaring fra første serien. Du praktiserer så langt som du kan, og får nye posisjoner etterhvert som du er klar for det. Læreren er alltid tilstede for å gi oppfølging, støtte, tips og råd underveis.

I FriFlyt klassene får du virkelig oppleve å flyte på egen pust i egen rytme, og oppleve meditasjon i bevegelse. Dette er på samme måte det blir undervist i India og verden over. Du kan derfor møte opp på en Ashtanga Yoga klasse hvor som helst i verden, og vite hva du går til.

OBS – Ashtanga betyr «åtte» og navnet er inspirert av de åtte «greiene» i Yoga, som også er grunnsteinen i alle Yogaretninger.

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Snapchat - Black Circle
bottom of page