top of page

Om en fugl i hånden

Vi nærmer oss slutten av november og går mot Thanksgiving, en fin tid å ha litt ekstra fokus på takknemlighet, og det å være fornøyd med alt det gode man har. Dette er temaet på YamYoga igjennom de neste ukene, og Uwe, en av grunnleggerene bak YamYoga har delt sine tanker rundt takknemlighet og Santosha (contentment) - et kraftfullt redskap som kan endre hverdagen din og måten du tenker på.

Teksten finner du i den nye utgaven av Bymagasinet, i den faste spalten vår "Pusterom i hverdagen", og er gjengitt her på bloggen (under) :)

Hva er du glad for i dag? Akkurat nå? Lukk øynene om du vil og kjenn etter. Hva er det som betyr noe for deg, som gjør livet ditt godt å leve, det behøver ikke være monumentalt, hva som helst; smaken av ny-traktet kaffe om morgenen. Lukten av din kjære. Vennskap, fred, den nye mobilen din... Bare lukk øynene ett sekund og tenk på det, kjenn etter...

Kjennes bra, ikke sant?

Takknemlighet er kraftige saker. Den skaper helter og hele religioner, men aller kraftigst virker den her, i deg, og nå.

Forskerne har nemlig funnet ut at det er sunt å være takknemlig. Og som du erfarte i sted; det er bare å sette på seg takknemlighets brillene…

Lett å si, men når det stormer koster det å finne og hente frem det gode. Noen ganger umulig, det gode i det utfordrende manifesterer seg først i ettertid. Men er vi åpen og proaktiv, legger godviljen til, ja så finnes det alltid noe å glede seg over, uansett hvor trasig og håpløs dagen føles.

I takknemlighetens lys blekner det mørke. Du vet, alle de små irriterende hverdags greiene du tenker og gjør som tar fokus, napper tak i det negative i deg. Som skaper irritasjon, utålmodighet, sinne motvilje. Som får frem det verste i deg, intoleranse, egoisme, selvmedlidenhet, nedvurderinger, selvkritikk.

Takknemligheten hjelper oss å se det gode i oss selv og andre. Og paradoksalt nok trer den tydeligst frem i de vondeste og vanskeligste utfordringene som kommer mot oss gjennom livet. I hverdagen. I krisen. Da ser vi det tydeligst. Det større bildet. Vår egen styrke og det meningsløse i uendelig selvkritikk. Naturens mirakel i en travel maur, et løv, en tynn solstråle gjennom tykt skylag. Den betingelsesløs kjærligheten, omsorgen og støtten fra nære og fremmede hjelpere. Livets gave. Et barns oppriktighet. Nyrørt bringebærsyltetøy på skiva. Smått, men så uendelig stort.

Noen av de mest “hverdaglykkelige” menneskene jeg kjenner har lidd sterk smerte og store tap.

Gevinsten ved å være våken og kultivere takknemligheten er tilgjengelig for alle, og vi trenger det, unge som eldre. Spesielt i de tunge, utfordrende livs øyeblikkene. Om du er rammet av kreft, lider av kronisk smerte og sykdom, sliter med avhengighet, angst, depresjon eller kanskje vet at livet snart er slutt, kan det være godt å kultivere takknemlighet for det som tross alt er bra. Lidelse og sorg blir lettere å bære, og mange finner en dyp verdi forbi det vonde.

 • Takknemlighet = Tilfredshet. Disse to går hånd i hånd og drar med seg flere go’følelser; optimisme, livsglede, entusiasme, og evne til å nyte det gode i livet. Av slikt blir man bra blid, og dermed (rocketscience) er det dårlige kår for angst og depresjon :-)

 • Takknemlighet fremmer også fysisk helse: Blodtrykket går ned og immunforsvaret styrkes. Smerter, vondter og sykdomstegn mister også en del av futten om fokus er på det positive, ja for det kunne jo alltid ha vært værre!

 • Takknemlige folk sovner raskere og sover bedre og lengre, så sliter du med søvnen er rådet å telle velsignelser fremfor sauer :-)

 • Å bli satt pris på gir en boost og er noe av det fineste som finnes. Så ikke ta kolleger, venner, familie eller kjæresten for gitt. Vær bevisst hva de betyr for deg, kjenn på det, og uttrykk det, både i handling og ord. Det skaper trygghet og relasjonene blir dypere og mer genuine.

 • Takknemlige mennesker er mer sjenerøs, hjelpsom og medfølende enn andre. Lykkeligvis viser forskningen også at det gode eksempelet smitter.

De gamle yogiene skjønte alt dette for leeeeenge siden, og rådet til å øve på Santosha – Contentment. Det å være fornøyd med det vi har er en vei til glede, harmoni og balanse i livet.

Eller for å si det slik; Det er bedre med en fugl i hånden enn ti på taket.

Et liv i takknemlighet

Å kjenne seg takknemlig er en naturlig egenskap, men å være konge på haugen har sin pris. Vi er best av alle arter til å bekymre oss, og mye bedre til det enn å være takknemlig og tilfreds. Slik er vi nemlig skapt; med en hjerne som konstant tenker worst case. Takket være den forhåndsinnstillingen er vi evolusjonens vinnere.

Takknemlighetstenkning er derfor noe du bevisst og aktivt må ta tak i hverdagen, så her er noen tips:

 • Hver morgen er en gave, så tenk over alt du har å være takknemlig for idag. Begynn enkelt; koppen med morgenkaffe som varmer hendene dine, den nydelige lukta, de som har gjort alt det arbeidet som skal til for at du kan nyte denne koppen akkurat nå…

 • Perspektiv er nyttig, det kunne jo alltids vært verre, reflekter over alternativet. Har du forstuet foten, vær glad for at den ikke brakk. Når du sitter i bil - kø på vei hjem fra hytta, hva om du måtte gå hjem isteden?

 • Reflekter over dagen som var før du kryper til køys. Hva fikk deg til å smile? Hvem gjorde deg glad? Hva var det beste som har skjedd?

Så kjære venn; Nyt vinteren, og husk; det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær. Takk for nå!

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle
 • Snapchat - Black Circle
bottom of page