top of page

Vår Bevisst!

“Letting go gives us freedom, and freedom is the only condition for happiness. If, in our heart, we still cling to anything - anger, anxiety, or possessions - we cannot be free.” Thich Nhat Hanh

Hjemme hos oss er vi godt i gang med vårrengjøringen. Under knall blå himmel, nydelig vårsol og med spirende snøklokker rundt beina samlet vi alle kvistene og løvet som lå igjen etter høststormene på komposthaugen og i søpla gikk annet rusk og rask. Innholdet i det overfylte uthuset ble blottlagt og sortert på plenen. To gutter vokser fort, så vi fant flere generasjoner med sykler og skiutstyr som nå får sin renessanse med knall og fall og gledeshyl, Den enes avfall, den andres skatt.

Jeg lider mildt sagt av separasjonsangst, men hver gjenstand ble konfrontert med følgende;

 1. Er det brukbart?

 2. Er den blitt brukt i løpet av de siste to årene?

 3. Kjenner vi noen som kan ha nytte av det?

 4. Er den av sentimental verdi? I så tilfelle, hvor ofte har du holdt rundt den de siste to årene ;-) Vil minnene den er knyttet til forsvinne om noen andre får glede av den?

Og etterhvert forsvant de vanskelige følelsene, mye takket være spørsmål 4. Gi bort, selge og kast, haugen ble større og større og ryddingen gikk plystrende lett.

Sinnet vårt er litt som dette uthuset. Gjennom årene fylles det opp litt etter litt. Noe av det vi samler på er nyttig, annet er unyttig. Opplevelser, følelser og forventninger svirrer rundt der. Et svare rør av fortid, fremtid og nåtid. Random tankestrømmer flyter konstant i sinnet. Noe basert på fakta, annet er ren fantasi. Kjærlighet, glede, frykt og forventninger, skuffelser, angst. Fyller opp, tar plass, formerer seg og blir fantasiscenarioer som gir gode følelser, rettferdiggjør, trøster, skaper forventninger, sjokkerer eller spår dommedag.

Bilde lånt fra denne siden.

I stressede perioder topper det seg. Krisemaksimering og selvkritikk av verste sort. Med fullt volum tyter den indre kakofonien om alt vi skulle ha gjort, burde ha gjort, kunne ha gjort, kanskje kan gjøre, må gjøre, bør gjøre, iallefall ikke kan gjøre... at vi ikke er gode nok, at andre kan det så mye bedre, hun er slik, han gjorde det, det kan skje, alt går til pisis. Vi får ikke engang med oss alt, dytter det bort, skyver det under teppet. Klumpen i magen er der. Kroppen og sinnet er mer eller mindre i konstant beredskap.

Går det for lenge går du på trynet, og veien tilbake er både lang og vond.

He, he, flirer litt for meg selv, her, snakk om krisemaksimering!!

Uansett, tanker og følelser er ikke noe vi har særlig kontroll over, og mye av det som skjer i pappen er ikke akkurat oppbyggende. Så uavhengig av om du er på randen av et nervesammenbrudd eller ei; det å bruke litt tid og energi på å få litt oversikt, sortere og rydde, vil være svært nyttig for deg. Det er lettere sagt enn gjort, sinnet ditt er en ordentlig Lurifaks, og vil finne på alt mulig for å få deg fra vårrengjøringen i hodet. (Følg med tankene som kommer til deg nå, det har sikkert begynt allerede.)

Noe å tenke på;

 1. Du er ikke tankene dine.

 2. Tankene dine reflekterer ikke nødvendigvis det som faktisk er.

 3. Du styres av overlevelses-instinkt, mye av den impulsive tanke-flyten er fryktbasert, og består av eventualiteter, erfaringsbasert forutinntatthet og det negative.

 4. Du kan ikke stoppe strømmen av vilkårlige tanker, men du kan styrke din evne til observasjon.

 5. Idet du blir dine tanker bevisst, kan du aktivt velge hvilke tanker du vil gi oppmerksomhet. Du er i gang med opprydningen.

 6. Sinnet er lat, og foretrekker oppgåtte stier. Forer du det negative med oppmerksomhet, åpner det for mer negativitet. Gå opp nye stier, ros deg selv, reflekter over alt det fine du har i livet. Vær takknemlig.

 7. Det du tenker blir din virkelighet, så følg med på hva som svirrer rundt i hodet. Er det mye gamle historier så ta mål av deg å aktivt stoppe tankerekker som fører deg inn i forgangenhet og selvkritikk. Tenk heller på noe du gleder deg til. Åpne sinnet for nye muligheter, vær litt Pippi og tenk på alt du ikke har gjort, men som du helt sikkert kan.

 8. La de gode minnene fylle hjertet ditt, gi slipp på drama. Det som har skjedd har skjedd. Start hver dag med blanke ark og fargestifter.

 9. Bli bevisst, ikke forbli bevisstløs – Få litt oversikt over tankene dine, spesielt de negative tankene som stadig kommer tilbake. Da kan sortering og ryddearbeidet begynne. Er det mye å tenke på er det ofte nyttig å tømme hodet. Skriv ned alt som kommer til deg i tankene. Usensurert. Les igjennom. Ikke ta alt alvorlig, Velg bort det som ikke er til nytte for deg, kultiver det konstruktive,

 10. Lukt, se, lytt, smak, føl. Pust! Sett deg i lyngen og la vårens dufter og øyeblikkets magi fylle deg. Du lever HER og NÅ! Ikke i det som var eller i det som kanskje blir.

“Sometimes your joy is the source of your smile, but sometimes your smile can be the source of your joy.” ― Thich Nhat Hanh

Bevissthetstrening Sett deg godt til rette i en stol. Lukk øynene. Finn pusten din i nesen eller la sinnet følge pustebevegelsen i maven eller brystet. Følg rytmen og følelsen av pusten i kroppen med all din oppmerksomhet. La det være ditt faste ankerpunkt mens du årvåkent observerer det som skjer. Sanseinntrykk, følelser og tanker. Prøv å legge merke til tankene dine. Hva handler de om? Legg merke til dem så godt du kan, før du slipper dem. Garantert glemmer du pusten ganske snart og blir absorbert i en eller annen tankerekke Det skjer alle under meditasjon. Øyeblikket du oppdager det, er et bevisst øyeblikk.

Gjør dette 2 til 15 minutter hver dag. Etterhvert blir det lettere å registrere innholdet i tankestrømmen, skille fantasi fra virkelighet, gjøre krisemaksimering om til mer objektiv vurdering, skille det rasjonelle fra det irrasjonelle, identifisere forutinntatthet og lettere møte folk og situasjoner med et åpent sinn.

Tilsynelatende enkelt, men ofte svært utfordrende og til og med ubehagelig, spesielt de første gangene. Ikke fortvil, vær tålmodig. Aksepter om du miste fokus underveis, bare fortsett. Bestem deg for å meditere daglig i to uker og se hvordan det går! Bestill en privatklasse i meditasjon om du vil ha litt hjelp med å komme i gang, eller meld deg på et av Mindfulness kursene på YamYoga.

Lykke til!

Brain dump

De dagene du føler du har mye å tenke på, sett deg ned å skriv. Sett på en stoppeklokke på mobilen, gjerne 10-15 minutter, start klokken og start med å skrive.

Du skal skrive sammenhengene helt til klokken stopper.

Det er ingen som skal lese det du skriver, du skal bare få utt litt av tankene som surrer.

Kommer du ikke på noe, så skriv nettopp det! "bla bla bla, nå vet jeg ikke hva jeg skal skrive, eller jo, eller nei.. lurer på hva jeg skal ha til middag.. nå kjenner jeg at jeg er trøtt, føler meg litt sliten, kanskje jeg skal sove, jeg lurer på hva.. ... osv osv"

Få alt ut av hodet og ned på papiret, og se hvordan du føler deg etterpå!

Vi har fokus på Grønt Skifte og vårrengjøring hele denne måneden, og har tidligere skrevet om vårrengjøring for både for hjemmet ditt og kroppen din. Neste uke kan du lese om vårrengjøring for hjertet ♥

Dersom du har klær du ønsker å gi bort etter vårrengjøringen kan du ta de med på byttedagen vi holder her på YamYoga lørdag 25. mars kl. 12-15! Alle er hjertelig velkommen, enten du gjør yoga eller ei! Les mer om byttedagen her.

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle
 • Snapchat - Black Circle
bottom of page