top of page

Ånei, da er vi i gang igjen! Den hersens ryggen!!!

Aaaaarrrgh! Våknet i dag med en rygg som skrek om oppmerksomhet. Støl og direkte vondt. Stavret meg inn i dusjen, på med varmevannet, nyte den lindrende varme massasjen og så, tid for litt DusjYoga. Velkommen sidestrekk, fremoverbøy, og lang dyp pust. Dyyypt inn gjennom nesen, aaaaaaaaaaaa, gi slipp ut igjennom munnen. Kjenne spenningene slippe litt etter litt. Rulle forsiktig opp, og så etterhvert på matten for litt myk, mindful MediYoga.

Merkelig dette med ryggsmerter, noen har isjas, prolaps eller noe i den dur, og en «god grunn» til å ha vondt. Jeg derimot?

Noen ganger skal det ikke så mye til. I går skulle jeg bare riste et litt i overkant tungt teppe jeg hadde renset i snøen (ja det funker – smørsiden ned, dans riverdans over hele teppet – rist) Og jeg ristet og ristet ivrig, men ikke akkurat mindful i forhold til at jeg stod med litt skeiv vektfordeling. Så skjedde det, en flash oppetter hele ryggtavla på venstre side. Kjempegreier!!!

Lenge siden sist. I mitt forrige liv var det hverdagskost. Ikke fordi jeg renset tepper i hytt og pine, men nok fordi livet i stor grad bestod av jobbing, en jobb som ble med meg hjem, som tok større og større plass på bekostning av familielivet og gjennomføringen av alle private prosjekt. Fysisk aktivitet ble det heller ikke mest av...

Sannsynligvis kjenner du deg igjen. Ryggplager er en folkesykdom, 80% av oss opplever det periodevis i løpet av livet. 50% i løpet av siste år, og 20% er i en kronisk tilstand av ryggsmerter. Dette koster det norske samfunnet mellom 13 og 15 milliarder hvert år. Men den største kostnaden er nok den personlige. Man er jo ikke akkurat smørblid. Vondt er det, og den dårlige samvittigheten over alt man burde, men ikke får til – gnager. Over tid tar det ene med seg det andre. 32% av de sykemeldte er sykemeldt i over en måned, og sannsynligheten for uføretrygding er stor. Å miste arbeidsevnen er ingen bagatell, og får store konsekvenser for den enkelte.

Årsaksbildet til ryggplager er komplisert, hele 80% er uspesifisert, og ikke knyttet til en spesiell sykdom. Det som er klart, er at ryggplager i stor grad er knyttet til hvordan du ellers har det i livet. Er det noe som skurrer, påvirker det hele deg, fra topp til tå.

So; What to do? I motsetning til i hine hårde dager da man helst skulle legge seg ned og vente til ryggen smilte igjen, er den definitive anbefalingen bevegelse. Vil du bli bedre; beveg deg. Vil du redusere sjansene for at smertene kommer tilbake; beveg deg. Fysisk aktivitet er også mental hygiene, og ikke minst sosialt og kjekt.

For meg har det å få en jevn og oppmerksom yogapraksis gjort underverker. Mine gamle «venner», muskelspenninger, kroniske betennelser og stadige «julaftenpåkjerringa» forstrekninger kommer sjeldent på besøk. Ryggsøylen er fleksibel, muskulaturen er sterkere og smidigere. Kroppen, og jeg, er vesentlig gladere :)

Yoga består av fysiske aktivitet, stressreduserende pusteøvelser, meditasjon, og stimulering av kommunikasjonen mellom kropp og sinn. Denne kombinasjonen er kraftfull, og den terapeutiske effekten av Yoga på en hel rekke sykdommer er godt dokumentert gjennom skolemedisinsk forskning. Gjennom de siste årene anbefales yoga som en verdifull komplementær aktivitet stadig oftere i forbindelse med forebygging, behandling og rehabilitering, og flere helseinstitusjoner har yoga som en integrert del av sitt tilbud.

Jeg er litt nerd, og liker harde fakta, så den skolemedisinske forskningen som backer yogienes erfaringsverdi er utrolig spennende. Den årslange studien som Karolinska Instituttet i Sverige avsluttet i 2013 viste at virkningen av Fysioterapi og Medisinsk Yoga på gjentakende ryggproblemer er omtrent lik. Imidlertid koster MediYoga vesentlig mindre enn de andre alternativene, både for pasienten og for samfunnet. Kjekt både for den som har vondt i ryggen, og skattebetaleren...

Og ikke minst; en 90 minutters klasse med deilig avspennende egentid litt annet enn strikktrening.

En annen ekstremt spennende case, ledet av Nobelprisvinner (2009) Elisabeth Blackburn, viser hvordan stress akselererer aldring, og hvordan yoga og meditasjon motvirker denne effekten helt ned på DNA nivå. Men det får bli et annet blogginnlegg :)

I videoen under ser du ryggkirurg Bjørn Brandt forklare hvorfor medisink yoga hjelper. Her ser du også noen øvelser fra MediYoga.

MediYoga er utviklet i tett samarbeide med forskningsmiljøet ved det Karolinska Instituttet i Sverige, og tilbys ved rekke Skandinaviske helseforetak samt pasientorganisasjoner som Kreftforeningen og Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke. MediYoga har positiv effekt på muskel og skjelettplager, rygg/nakkevondt, migrene, ME, fibromyalgi, MS, allergi, astma, slag, kreft, betennelser, hjerteflimmer, høyt blodtrykk, søvnproblemer, svekket immunforsvar, utbrenthet, Parkinsons, angst, dårlig selvfølelse, spiseforstyrrelser, depresjon, artrose, psoreasis, lav libido, uro, kort pust osv osv. Uwe er Medisinsk Yoga Terapeut fra Instituttet for MediYoga i Stockholm, Elemental Yoga Terapeut og Mindfulness instruktør. Han holder kurs på YamYoga og til private, institusjoner og bedrifter i MediYoga, Dynamisk Yoga, Stressmestring og Mindfulness.

Kilder: Tidsskrift for Den norske legeforening – Ryggplager, sykefravær og uføretrygd

Bergens Tidende – Vind rygg skjuler andre problemer

Aging telomers and yoga

MediYoga.no

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord
Følg oss
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Snapchat - Black Circle
bottom of page